Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

IRREDEEMABLE


"Αμετανόητος".

Από το 1938, που ξεκίνησε η εποχή του "υπερηρωικού comic", η μορφή αυτή λογοτεχνίας απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά κι εφήβους, μ' επιφανειακά σενάρια, προχειρογραμμένους διαλόγους και τους μονοδιάστατους χαρακτήρες.

Το 1986 έγινε μια επανάσταση. Το WATCHMEN, του Alan Moore (το γνωστό, που έγινε πρόσφατα ταινία) αναγέννησε το είδος. Το άσπρο-μαύρο χάθηκε και το καλό-κακό, σωστό-λάθος, ηθικό-ανήθικο αναμείχθηκαν σ' έναν γκρίζο κόσμο, όπως είναι ο δικός μας.

Οι "υπερδυνάμεις" δεν είχαν, πια, σημασία, ούτε σκοπό να ενθουσιάσουν τους αναγνώστες. Ήταν, απλώς, μέσα για να τονίσουν αυτό που είναι, στην πραγματικότητα, ο "υπερήρωας": Η Ανθρωπότητα στο "υπέρ" της. Το καλύτερο και το χειρότερό μας στην υπερβολή τους, για να δώσουν έμφαση στη Φύση μας.


Πρόσφατα ανακάλυψα αυτό που θα ονόμαζα: "Διάδοχο του WATCHMEN".
Είναι μια σειρά comic που, στην ουσία, πραγματεύεται το ερώτημα: "Τί θα γινόταν αν ο Superman γινόταν κακός;"
Κι όταν λέμε "κακός", δεν εννοούμε: "μουφα-κακός-για-να-μπερδέψει-τον-υπερκακό". Εννοούμε: "ισοπεδώνω-πόλεις-σκοτώνω-εκατομμύρια-αμάχους-και-τους-πρώην-συντρόφους-μου" κακός.

To comic αυτό ονομάζεται IRREDEEMABLE, γραμμένο από τον Mark Waid, σε σχέδιο του Peter Krause και κυκλοφορεί σε τεύχη από τη μικρή, σχετικά, εταιρία ΒΟΟΜ! Studios.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το 5
ο τεύχος της σειράς και η συλλογή σε τόμο των τευχών 1-4, σε πολύ προσιτή τιμή. Σε όλα τα ενημερωμένα καταστήματα με comics.

Δεν υπάρχουν σχόλια: